Deze wandeling voert door grote bospercelen naar het dorp Jésonville. Je komt langs het meertje “Etang de la Grande Plaine”. De route gaat over een deel van een oude spoorbaan die vroeger van Uxegney (nabij Epinal) naar Monthureux-sur-Saône liep. Tevens bezoek je Darney “de stad met de 30 torens”. Dit is echt een wandeling voor de z.g. kilometervreters. Op de rechte bospaden kun je met een behoorlijk tempo doorlopen.

Lengte wandeling

De totale afstand bedraagt ca. 29 km. De route is in te korten tot 24 km als je bij Belrupt doorsteekt terug naar het beginpunt. Alleen het eerste deel van deze wandeling loopt over een asfaltweg. Daarna loop je over brede bospaden en brandgangen, oude en wat dichtgegroeide paden en over het talud van een oude spoorbaan.

Wat zie je onderweg?

  • La Bataille, een gehucht langs de oevers van de Saône.
  • Etang de la Grande Plaine. Een mooie plek om te pauzeren. Het is zeker de moeite waard om rond dit meer te lopen om de waterlelies en andere bijzondere planten die hier groeien te kunnen bewonderen.
  • Jésonville. Het 19-de eeuwse kerkje in Jésonville is zeker een bezoek waard daar hier de schilderijen van Bassot (een schilder geboren in Vittel) gemaakt in 1607 ten toon zijn gesteld.
  • Het 30 m hoge viaduct over de Saône met prachtig uitzicht over de omgeving.
  • Darney. Dit dorp heeft een rijke geschiedenis en is omringd door een wal met veel torens. Een van de bijzonderheden is de snoepjesfabriek “ Délisvosges” waar het handgemaakte snoep en chocolade geproefd kan worden. Tevens kun je er terecht voor een wel verdiend glas streekbier. Het kasteel is ingericht als een Tchechisch-Slowaaks museum.