De Saône is één van de grote rivieren van Frankrijk die uitmondt in de Middellandse Zee. Deze wandeling voert ons naar de oorsprong van de Saône die zich bevindt bij het dorpje Vioménil.

Behoudens de wegen in de dorpen is de route bijna geheel onverhard. Er zijn slechts enkele paden die wat moeilijker begaanbaar zijn omdat ze weinig gebruikt worden. Het eerste deel van de route dient geheel met kaart en kompas te worden afgelegd. De tweede helft van de route volgt grotendeels de GR 7 (wit-rode markering), langs de prachtige oever van de Saône.

Lengte wandeling

De totale loopafstand is ca. 25 km. Het is ook mogelijk om de route halverwege wat in te korten (20 km) of, als je graag nog wat verder wandelt, uit te breiden naar de Druïdenvallei (31 km).

Wat zie je onderweg?

  • Le Hatrey, een gehucht van 3 ruïnes temidden van de heuvels
  • Het gedenkteken Rocher du Maquis: op 7 september 1944 zijn een paar honderd leden van de ondergrondse hier aangevallen door de Duitsers. Ze worden naar het concentratiekamp in Dachau afgevoerd. Slechts weinigen keren hiervan terug.
  • De bron van de Saône ligt op het hoogste punt van de Mont Faucilles: 467 m. hoog. Deze top is de scheidslijn van het water dat door de Madon naar de Noordzee stroomt en de Saône die zijn water in de Middellandse Zee loost. De bron werd vroeger als heilig beschouwd omdat er een magische vis voorkwam die malaria kon genenzen.
  • La Bataille. Een klein gehuchtje langs de oevers van de Saone.